fredag 13 mars 2009

För evigt tyst

Listvänner!

Succésagan "Internationella snicksnackare genom världshistorien" rullar oförtrutet vidare. Denna gång tar gästskribenten "J" oss med på en hisnande resa i tid och rum.




Människosläktet har begåvats med en och annan profil genom åren. En del stannar kvar i våra medvetanden, andra lämnas åt glömskans mörka bakgård. Tystlistan har bestämst sig för att det senare inte ska ske med Alice Auma.

Här har vi att göra med en feministernas egen häxtorped, kapabel att få var och en att känna sig som en mänsklig kanonkula.

Alice föddes 1956 och kom tidigt i kontakt med en värd dit vi vanliga dödliga oftast nekas tillträde. Hon blev ett andemedium (sug på den Gudrun Schyman!) och startade i mitten av 80-talet ett uppror mot Ugandas ogudaktiga regering. Med detta ville hon förebereda för det tusenåriga, kristna riket (sug på den Göran Hägglund!). Följaktligen namngav hon sin armé till Holy Spirit Movement. Den fick en härlig avknoppning som kan jämställas med Malmö Redhawks, men hette Herrens Motståndsarmé.

Alice hade kontakt med flera andar.
Viktigast var dock en död italiensk officer vid namn Lakwena. När Alice efter två äktenskap visade sig vara infertil, blev hon vansinnig. Inte ens elva olika häxor kunde få henna att inträda i grossess. När kriget bröt ut i Uganda beordrade Lakwena Alice att skicka ut hennes nya krigshär för att bekämpa ondska. Det långsiktiga målet var att erövra huvudstaden Kampala och därefter göra plats för paradiset på jorden. Trots ett antal inledande framgångar på krigsfältet förintades snart Alices armé av kraftig artillerield i skogarna utanför huvudstaden.

Resten av livet tillbringade Alice Auma i ett flyktingläger i Kenya, övergiven av andarna. Där hann hon bli anklagad för barntrafficking och hitta ett botemedel mot HIV/AIDS (Sug på den Leif Boork!).

I januari 2007 dog Alice Auma i en ännu inte konstaterad åkomma.
Låt oss minnas Alice Auma tyst, men länge.

Inga kommentarer: