måndag 27 oktober 2008

Ölentusiasten

Vita män med högt hårfäste gillar tipslördag. Går man upp några kilo, adderar skägg och ensamhet, så börjar man närma sig den inte lika högljudda, men ack så fascinerande Ölentusiasten.

Ölentusiasten är i runda slängar 25–48 år. Är de yngre än så närmar vi oss en tvättäkta psykopat. Ölentusiasten har ofta små ögon, kort hals och mörkt skratt. Vid sidan av sitt ölintresse gillar han att prata om servrar. Och då menar vi inte tennis. Saker som saknar egen vilja uppskattas mycket av Ölentusiasten. Hans hem är hans fort och ingen som inte läst "Bilbo" har någonsin satt sin fot på andra sidan tröskeln.

Ölentusiasten ses ofta ensam, på en pall i baren med ett litet glas rostfärgat öl framför sig. Har han på något okänt vis inkluderats i en grupp med andra människor, kan man känna igen honom på passerkortet som antingen hänger runt halsen eller i någon snillrik konstruktion i midjehöjd.

Ölentusiasten kan jättemycket om mikrobryggerier och vilka porters som inte längre kan beställas på systembolaget. Om Ölentusiasten får chansen, berättar han gärna om sitt intresse. Faktum är att han berättar så gärna att det inte är viktigt om någon lyssnar. För ölentusiasten infinner sig julafton tidigt på hösten. För även om ölmässan i Nacka blivit "så jäkla kommersiell", skulle han inte kunna stanna hemma. För tänk om Kooperativet Nedre Närikes Hemliga Slottsruinsbryggeri pressat fram en limiterad spontan-ale på irrationella 5,8 procent?

Det räcker så – Tyst!

Inga kommentarer: